• dg most zeta 2
  • spomenik

Izletišta

Izletišta na rijeci Zeti

Izletišta na rijeci Zeti 1Rijeka Zeta - dolina Zete je čudesna i prirodna baština, sa brojnim mostovima i plažama, zapravo velika prirodna galerija ljepote I simfonija boja, zvukova I oblika pod otvorenim nebom. Zeta je pravi vodni i ribolovni dragulj, sa autohtonom pastrmkom i drugim vrstama riba. Teče kroz Bjelopavlićku ravnicu u dužini od 51km, i uliva se u Moraču naspram antičke Duklje.

 

Izletišta na rijeci Zeti 2

 Tunjevo – prirodni rezervat na Zeti, sa izvorskom vodom i atraktivnom plažom, udaljen 12 km od Danilovgrada. Tu se voda i kamen prožimaju, harmonizuju svijet oko njih i podstiču svijest o čistoći življenja.

 

 

 

Oboštica – Zeta kao ponornica ponovo izvire u obliku dva izvora kod Glave Zete: Oboštica i Perućica. Voda je tu kristalno čista, a crnogorski vladika i pisac Petar II Petrović Njegoš često je boravio u ovom kraju i opisivao ljepotu i snagu ovih izvora i vodopada.

 

4272066Spuž – Prelijepa plaža ispod spuškog mosta, zajedno sa ugostiteljskim objektima koji se nalaze u blizini daje sve što je potrebno za kompletan i pravi doživljaj rijeke Zete. Na ovoj plaži se svake godine održava tradicionalna turističko-propagandna manifestacija “Spuško ljeto” koja u izvarednom prirodnom ambijentu okuplja razne sportske kolektive i društva iz Crne Gore.

 

Planinska izletišta

Image1679Studeno – Planinski masiv i izletničko naselje, koje se nalazi na 1146-1305 m.n.v. Studeno predstavlja pravu vazdušnu banju, sa preko 400 vikendica. Ljekovito svojstvo borova i hladovina koju  oni prave od ovog izletišta čine raj na zemlji. Nalazi se na 24km od Danilovgrada. Odavde šumski putevi i staze vode do planine Ponikvica i vrha Lisac.

 

 

Vukotica – Planinsko–izletničko mjesto, udaljeno 22km od centra grada, obraslo borovom šumom, bogato ravničarskim prostorima i proplancima, na 948-974 m.n.v. Do Vukotice se dolazi iz dva pravca: putem iz Podgorice preko Vranjskih njiva, Pipera, Kopilja, Radovča ili Gostilja, i putem od Danilovgrada preko Gorice, Jelenka, Luka i Gostilja.  Putni pravac iz Podgorice je asfaltiran, sve do Vukotice, dok je putni pravac iz Danilovgrada, u dužini od 9,5 km, djelimično asflatiran. Od Vukotice se makadamskim putem stiže do Ponikvice. Ovom lokalitetu pripadaju sljedeći katuni: Vukotički Do, Rujišta, Dugi Do, Dobri Do, Lakine Lazine …

ponikvice (3)Ponikvica- je udaljena 30km od Danilovgrada i čine je: Mokra, Suva i Bjelopavlićka Ponikvica. Prepoznatljiva je po prelijepim jezerima, bogatstvu flore i faune, bukovom i borovom šumom. Planina Ponikvica je dosta pitoma sa izuzetno bogatim pašnjacima i nlazi se na 1400-1600 m.n.v. Najviši vrh je Kula Prekornica sa 1927 m.n.v.

 

 

преузимање (1)Bjelopavlićka Sinjajevina – Posebnu pejzažnu ljepotu ovdje čine sniježni vrhovi, od kojih su najviši Jablanov vrh-do 2203 m.n.v., Starac 2021 m.n.v., M.Starac 1991 m.n.v., Borova glava 1850 m.n.v. Duhovnu baštinu na ovom prostoru čini Crkva „Ružica“, posvećena Sv. Vasiliju Ostroškom, gdje se svake godine 2.avgusta (na Ilindan) održava tradicionalni sabor građana iz 6 opština (Danilovgrad, Kolašin, Mojkovac, Bijelo Polje, Šavnik i Žabljak).

Planiske staze

Na području opštine obilježene su dvije nacionalne planinske staze za pješačenje, planinski biciklizam, eko staze i tri lokalne planinske staze. Nacionalne planinske staze za pješačenje i planinski biciklizam – (staza 454 Danilovgrad, Gorica, Slatina, Borov Do, Studeno, Cetni Do, Razmet Do, Mokra Ponikvica, Suva Ponikvica, Brajovićka Ponikvica i staza br. 486 Brajovićka Ponikvica, Vukotica, Gostilje, Danilovgrad).

Ukupna dužina staza je preko 100km, koje dalje vode do opština: Podgorica, Nikšić, Kolašin i Cetinje.

Lovna područja

Po svojim prirodnim karakteristikama, zastupljenosti i sastavu vrsta, po broju, površini koju obuhvata, lovno područje Danilovgrada čini značajan privredni potencijal. Površina lovišta iznosi 48500 ha. Može se konstatovati da na našim lovištima egzistiraju razne vrste divljači, od kojih su najznačajnije:

  • krupna dlakava divljač: mrki medvjed, srneća divljač, divokoza,vuk;
  • sitna dlakava divljač: zec, lisica, jazavac, vjeverica, puh;
  • pernata divljač: fazan, tetrijeb, kamenjarka, p. jarebica, divlje patke, prepelica, šljuka, divlji golub, grlica..