• slajder 004
  • slajder 003
  • slajder 002
  • slajder 001

Izletišta

Izletišta na rijeci Zeti

 Rijeka Zeta - dolina Zete je čudesna i prirodna baština, sa brojnim mostovima i plažama, zapravo velika prirodna galerija ljepote I simfonija boja, zvukova I oblika pod otvorenim nebom. Zeta je pravi vodni i ribolovni dragulj, sa autohtonom pastrmkom i drugim vrstama riba. Teče kroz Bjelopavlićku ravnicu u dužini od 51km, i uliva se u Moraču naspram antičke Duklje. Tu su zelene vode Zete sa izmaglicama, livade, bilje i rastinje, ravnoteža između brda, stijenja, pitomine i travnih ispaša. Mnogo je vidikovaca sa kojih ljudi rado posmatraju rijeku i stare kamene kuće sa ostacima guvna, međa, bistijerni i krovova od tigle

d7 

Sa ovim se miješaju kulturno istorijska nalazišta gradine, utvrde, stari mostovi. Dolina Zete je veliko svjedočanstvo o kontinuitetu življenja naroda na ovom tlu od drevnih do naših dana. 

Tunjevo – prirodni rezervat na Zeti, sa izvorskom vodom i atraktivnom plažom, udaljen 12 km od Danilovgrada. Tu se voda i kamen prožimaju, harmonizuju svijet oko njih i podstiču svijest o čistoći življenja. Tunjevo predstavlja idealno mjesto za bijeg od gradske buke, posebno kada su u pitanju istinski ljubitelji prirode.

Tunjevo1 resized

Spuž – Prelijepa plaža ispod spuškog mosta, zajedno sa ugostiteljskim objektima koji se nalaze u blizini daje sve što je potrebno za kompletan i pravi doživljaj rijeke Zete. Na ovoj plaži se svake godine održava tradicionalna turističko-propagandna manifestacija “Spuško ljeto” koja u izvarednom prirodnom ambijentu okuplja razne sportske kolektive i društva iz Crne Gore. 

4272066

 

 

 

 

 

 

 

Planinska izletišta

Image1679Studeno – Planinski masiv i izletničko naselje, koje se nalazi na 1146-1305 m.n.v. Studeno predstavlja pravu vazdušnu banju, sa preko 400 vikendica. Ljekovito svojstvo borova i hladovina koju  oni prave od ovog izletišta čine raj na zemlji. Nalazi se na 24km od Danilovgrada. Odavde šumski putevi i staze vode do planine Ponikvica i vrha Lisac.

 Vukotica – Planinsko–izletničko mjesto, udaljeno 22km od centra grada, obraslo borovom šumom, bogato ravničarskim prostorima i proplancima, na 948-974 m.n.v. Do Vukotice se dolazi iz dva pravca: putem iz Podgorice preko Vranjskih njiva, Pipera, Kopilja, Radovča ili Gostilja, i putem od Danilovgrada preko Gorice, Jelenka, Luka i Gostilja.  Putni pravac iz Podgorice je asfaltiran, sve do Vukotice, dok je putni pravac iz Danilovgrada, u dužini od 9,5 km, djelimično asflatiran. Od Vukotice se makadamskim putem stiže do Ponikvice. Ovom lokalitetu pripadaju sljedeći katuni: Vukotički Do, Rujišta, Dugi Do, Dobri Do, Lakine Lazine …

Ponikvica- je udaljena 30km od Danilovgrada i čine je: Mokra, Suva i Bjelopavlićka Ponikvica. Prepoznatljiva je po prelijepim jezerima, bogatstvu flore i faune, bukovom i borovom šumom. Planina Ponikvica je dosta pitoma sa izuzetno bogatim pašnjacima i nlazi se na 1400-1600 m.n.v. Najviši vrh je Kula Prekornica sa 1927 m.n.v.

Ponikvica predstavlja idealno mjesto za bijeg od gradske buke i urbanog načina života. Idealno je za sve ljubitelje prirode koji mogu uživati u netaknutim predjelima.

IMG 9628

 Bjelopavlićka Sinjajevina – Posebnu pejzažnu ljepotu ovdje čine sniježni vrhovi, od kojih su najviši Jablanov vrh-do 2203 m.n.v., Starac 2021 m.n.v., M.Starac 1991 m.n.v., Borova glava 1850 m.n.v. Duhovnu baštinu na ovom prostoru čini Crkva „Ružica“, posvećena Sv. Vasiliju Ostroškom, gdje se svake godine 2.avgusta (na Ilindan) održava tradicionalni sabor građana iz 6 opština (Danilovgrad, Kolašin, Mojkovac, Bijelo Polje, Šavnik i Žabljak).

преузимање (1)

 

 

 

 Planiske staze

Na području opštine obilježene su dvije nacionalne planinske staze za pješačenje, planinski biciklizam, eko staze i tri lokalne planinske staze. Nacionalne planinske staze za pješačenje i planinski biciklizam – (staza 454 Danilovgrad, Gorica, Slatina, Borov Do, Studeno, Cetni Do, Razmet Do, Mokra Ponikvica, Suva Ponikvica, Brajovićka Ponikvica i staza br. 486 Brajovićka Ponikvica, Vukotica, Gostilje, Danilovgrad).

Ukupna dužina staza je preko 100km, koje dalje vode do opština: Podgorica, Nikšić, Kolašin i Cetinje.

28379807 2014145552177490 6791877793654928099 n

Lovna područja

Područje Danilovgrada predstavlja izuzetno atraktivan lovni teren. 

Po svojim prirodnim karakteristikama, zastupljenosti i sastavu vrsta, po broju, površini koju obuhvata, lovno područje Danilovgrada čini značajan privredni potencijal. Površina lovišta iznosi 48500 ha. Može se konstatovati da na našim lovištima egzistiraju razne vrste divljači, od kojih su najznačajnije:

  • krupna dlakava divljač: mrki medvjed, srneća divljač, divokoza,vuk;
  • sitna dlakava divljač: zec, lisica, jazavac, vjeverica, puh;
  • pernata divljač: fazan, tetrijeb, kamenjarka, p. jarebica, divlje patke, prepelica, šljuka, divlji golub, grlica..

 

IMG E8235