• slajder 004
  • slajder 003
  • slajder 002
  • slajder 001

Danilovgrad – grad za sve generacije

MOST

Teško je nabrojati sve što ovaj grad čini lijepim i interesantnim za sve turiste i druge dobronamjerne goste.

Da li su to glavne gradske ulice, sačuvana arhitektura užeg gradskog jezgra sa specifičnim starim balkonima, jedinstvena Umjetnička kolonija, Zavičajni muzej sa bogatom zbirkom eksponata iz raznih istorijskih epoha, Spuška tvrđava koja je svjedok vjekova, živopisni planinski vijenac sa jezerom Ponikvica ili rijeka Zeta – vječita inspiracija umjetnicima.

Ukoliko želite da osjetite prirodne ljepote i čari rijeke koja vjekovima protiče kroz izuzetno bogat prirodni ambijent, savjetujemo vam da posjetite Danilovgrad. Izletišta i kupališta na rijeci Zeti će okupirati vašu pažnju i probuditi u vama želju da se ponovo vratite!

Ako ste ljubitelji avanture i rekreacije, a pritom želite da budete okruženi prirodom, onda su planinarenje, biciklizam i vožnja kajacima i lađama na Zeti pravi izbor za vas. Ljubitelji hrane i pića mogu da uživaju u tradicionalnoj gastro ponudi Danilovgrada, koji obiluje velikim brojem vinarija kao i proizvođača domaćih proizvoda i zdrave hrane.

Sa litica Ostroških greda nadmoćno se izdiže manastir Ostrog., jedno od najvećih svetilišta na Balkanu, koje Danilovgrad čini prepoznatljivim. Posjećuju ga u grupama i pojedinačno pripadnici raznih vjera, iz svih krajeva svijeta. Gornji manastir smješten je u prirodnom pećinskom udubljenju kojeg čine dvije pećinske crkvice : Gornja crkva posvećena Svetom krstu iz 1665. Godine , koju je osnovao hercegovački mitropolit Vasilije Jovanović i Donja crkva posvećena Vevedenju presvete Bogorodice iz 1774. Godine. Poslije smrti mitropolita Vasilija Jovanovića 1671. godine, na mjestu gdje je preminuo, na kamenu je iznikla vinova loza, bez obzira što ova biljna vrsta ne uspijeva na ovom području. Sedam godina nakon njegove smrti, po otvaranju njegovog groba, njegovo tijelo je bilo netaknuto, što je podstaklo narod i crkvene vlasti da ga proglase svetiteljem. Najveće posjete svetilištu su na dan Svetog Vasilija Ostroškog, 12. maja, na Trojičin dan, Petrov dan, dan Velike Gospojine…    

Kako smo prepoznatljivi po svom gostoprimstvu, koje je od davnina odlika Danilovgrađana, učinićemo sve da se ovdje osjećate kao kod svoje kuće!

Želimo Vam iskrenu dobrodošlicu!


Manastir ostrog 19

Manastir Ostrog je podigao Sveti Vasilije Ostroški 1665.godine, ispod Ostroških greda. Manastir Ostrog je smješten...

Opširnije...

Dolina Zete 19

Dolina Zete je čudesna i prirodna baština sa brojnim mostovima i plažama. Zeta je pravi vodni i ribolovni dragulj...

Opširnije...

mosta stari

Prvi pisani dokumenti u kojima se pominju Bjelopavlići nalaze u Dubrovačkom arhivu i potiču iz perioda...

Opširnije...


Koncert Lexington bend-a u Danilovgradu

Povodom Dana opštine i Dana oslobođenja Danilovgrada Turistička organizacija Danilovgrad organizovala je spektakularan koncert Lexington bend-a.

Kao predgrupa nastupio je Vanja Radovanović sa svojim sastavom pod nazivom Šobić Tribute bend. Koncert je održan u samom centru grada, a ni hladno vrijeme nije spriječilo goste da uživaju u koncertu i predivnoj muzici.

DSC 0833

Direktor Turističke organizacije Danilovgrad rekao je da je koncert ''Poklon preduzetnika gradu''.

-Namjera nam je bila da kroz kampanju ''Danilovgrad moj grad'' skrenemo pažnju i pokažemo da naš grad nije samo tranzitni grad već da imamo mnogo toga da ponudimo, naše prelijepe trgove, restorane, da možemo u Danilovgradu da okupimo veliki broj ljudi. Sada prvi put povodom 9. decembra organizujemo jedan ovakav koncert. Ovo je samo uvertira u brojne projekte koji nas čekaju i veće poduhvate koje smo planirali. - rekao je Ivan Dragojević.

DSC 0779

DSC 0794


Kako do nas