• dg most zeta 2
  • spomenik

Dobrodošli u Danilovgrad

Izletišta na rijeci Zeti 3Ukoliko želite da osjetite prirodne ljepote i čari rijeke, koja vjekovima protiče kroz izuzetno bogat i živopisan prirodni ambijent, savjetujemo vam da posjetite danilovgradski kraj. Izletišta i kupališta na rijeci Zeti će okupirati vašu pažnju, i u vama probuditi želju da se ovdje opet vraćate. Ovo su omiljena mjesta za rekreaciju i relaksaciju, a ujedno i utočište lokolanog stanovništva tokom ljetnjeg perioda.

Svježina i čistoća rijeke Zete učiniće da se osjećate preporođeno, i da boravak na Zeti, koja se ponosi svojom ljepotom, preporučite i svojim prijateljima.

Sa litica Ostroških greda nadmoćno se izdiže manastir Ostrog., jedno od najvećih svetilišta na Balkanu, koje danilovgradski kraj čini prepoznatljivim. Posjećuju ga u grupama i pojedinačno pripadnici raznih vjera, iz svih krajeva svijeta.

Sam položaj manastira, koji je „uklesan“ u stijeni, je fascinantan, a ono što mu udahnjuje dozu misterije i čini ga ne samo svetim, nego i čudesnim mjestom su, svakako, i legende o Ostrogu. Legende o čudima koja su se ovdje desila, kao i iskustva ljudi koji su posjetili manastir, svjedoče o njegovim iscjeliteljskim moćima.

U crkvi Svetog Krsta nalaze se ruke mučenika Stanka, koji je bio čobanin, a prema predanju, ruke su mu odsječene javno, jer je Turcima priznao da je hrišćanin. Lijevo od ruku se nalaze okovi koje je, prema legendi u manastiru ostavio jedan čovjek, nakon što je ozdravio, prenoćivši ispod svetiteteljevih moštiju. Bolovao je od umne bolesti, pa su mu okovi bili neophodni, kako bi u miru stigao do Ostroga. Zatim je tu izliječen, a okovi su ostali da podsjećaju poklonike na čudo koje se desilo u Ostrogu.


Manastir Ostrog 11

Manastir Ostrog je podigao Sveti Vasilije Ostroški 1665.godine, ispod Ostroških greda. Manastir Ostrog je smješten...

Opširnije...

Most Jelene Anzujske

Dolina Zete je čudesna i prirodna baština sa brojnim mostovima i plažama. Zeta je pravi vodni i ribolovni dragulj...

Opširnije...

mosta stari

Prvi pisani dokumenti u kojima se pominju Bjelopavlići nalaze u Dubrovačkom arhivu i potiču iz perioda...

Opširnije...


VI INTERNACIONALNI FESTIVAL FOLKLORA DANILOVGRAD 2018

36631702 221776511985510 4468847243092295680 o


Kako do nas